Tort de ciocolata (3 tipuri de mousse)

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 60 gr faina
  • 70 gr cacao
  • 120 gr unt
  • 2 oua mari
  • esenta vanilie
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 lingurita praf de copt

Pentru mousse-uri si decor:

  • 200 gr ciocolata neagra sau cu lapte
  • 400 gr ciocolata alba
  • 300 gr zmeura congelata
  • 750 ml smantana pentru frisca
  • 7 lingurite gelatina
  • 2 linguri zahar

Intr-o cratita cam de 2 l  se pune untul si zaharul  la foc mic, pana zaharul se topeste complet. Se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Cand s-a racit, se pun ouale si se amesteca bine, apoi se adauga cacaoa, faina, sarea si praful de copt. Se amesteca si se toarna intr-o forma de tort( diametru cca 28cm), tapetata cu hartie de copt. Se baga la cuptorul incins la 160 grade, pt 20-25 minute, pana trece testul scobitorii.

Se lasa blatul la racit, apoi se scoate din forma. In forma se pune folie alimentara si se reaseaza blatul.

Primul mousse:
Intr-o craticioara se pun 200 gr ciocolata (neagra sau cu lapte) rupta bucati si 150 ml smantana pt frisca si se tin la foc mic, amestecand, pana se topeste bine ciocolata. Se lasa la racit. Intre timp se pun intr-un bol 2 lingurite gelatina in 2 lingurite de apa si se lasa 5 secunde sa se umfle, dupa care se pune la microunde , la temperatura medie pt 10-13 secunde. Nu trebuie sa fiarba! Gelatina se pune peste ciocolata topita si se amesteca bine. 100 ml smantana pt frisca se bate bine si se amesteca usor cu ciocolata. Compozitia se toarna peste blat, apoi se baga iarasi la frigider pentru minim o ora, pana cand stratul de mousse se intareste.

Al doilea mousse:
200 gr ciocolata alba se topeste cu 150 ml smantana pt frisca – se lasa la racit.
Zmeura (250 gr) se da prin blender 2-3 minute, apoi se strecoara printr-o sita si se amesteca cu ciocolata. Se prepara gelatina, se amesteca cu ciocolata. 100 ml smantana pt frisca se bate bine si se amesteca usor cu ciocolata.  Compozitia se toarna peste primul mousse si se baga din nou la rece.

Al treilea mousse:

200 gr ciocolata alba se topeste cu 150 ml smantana pt frisca – se lasa la racit. Se prepara gelatina, se amesteca cu ciocolata. 100 ml smantana pt frisca se bate bine si se amesteca usor cu ciocolata.  Compozitia se toarna peste primul mousse si se baga din nou la rece.

E bine ca tortul sa stea la frigider peste noapte.

Pentru decor – jeleu de zmeura
– 50 gr zmeura data prin sita , amestecata cu 100 ml apa si 2 linguri zahar. Se tine pe foc pana incepe sa prinda consistenta.Se adauga 1 lingurita gelatina, pregatita ca mai sus (o lingura apa). Cand incepe sa se intareasca jeleul, se toarna peste tort.

Tort cu ciocolataTort cu ciocolata

Reteta originala aici.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s