Cozonac cu nuca (reteta lui mamaia)

Ingrediente (ies 4 cozonaci):

  • 1 kg faina bine cernuta
  • 7 galbenusuri
  • 600 ml lapte
  • 60 gr drojdie proaspata
  • 50 ml ulei
  • 200 gr unt
  • 300 gr zahar
  • 1 -2 fiole esenta de rom
  • coaja rasa de la o lamaie si o portocala
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 1-2 fiole esenta de vanilie
  • 100 gr stafide

Pentru umplutura:

  • 200 gr nuci tocate
  • 1-2 linguri cacao
  • 4- linguri zahar
  • cele 7 albusuri batute spuma tare
  • 1 ou pentru uns

Se freaca timp de 2 minute galbenusurile cu sarea, apoi se adauga zaharul, coaja de lamaie/portocala, romul, vanilia si uleiul caldut. Se amesteca bine, pana se topeste zaharul.

In vasul in care se va framanta se pune 100 gr faina oparita cu 200 ml lapte clocotit, amestecandu-se repede sa nu faca cocoloase. Se rasfira un pic compozitia ca sa se poata raci. Drojdia se freaca cu o lingurita de zahar, pana se lichefiaza. Cand faina oparita este doar calduta, se amesteca bine cu drojdia, se acopera si se lasa la crescut 15-20 min (la loc mai cald). Intre timp se topeste untul. Stafidele se pun la hidratat in apa calduta.

Cand compozitia a crescut bine, se adauga galbenusurile. Se adauga faina si se amesteca bine cu lingura (preferabil de lemn). Se incepe framantarea- aici trebuie doua persoane, una care framanta si una care asista. Cel care asista trebuie sa toarne cate o lingura de unt topit (atentie, sa nu fie prea fierbinte) pe mainile celui care framanta. Atentie: aluatul se ia de la margine catre mijloc, fara sa se rupa, intorcandu-se mereu pana se incorporeaza tot untul. Cand este aproape framantat se adauga stafidele.

Aluatul este gata cand incepe sa faca basicute. Se acopera si se lasa la loc cald sa creasca – in aproximativ o ora, ar trebui sa-si dubleze volumul.

Nuca se amesteca cu cacaoa, zaharul si albusurile batute spuma tare.

Aluatul se intinde (cu mana) cat lungimea tavii (gros cam de 1 cm). Deasupra se aseaza nuca si se ruleaza.

Cozonac cu nucaCozonac cu nucaCozonac cu nuca

Un cozonac se poate face fie dintr-unul fie din doua rulouri impletite. Tavile se ung cu unt si se aseaza aluatul rulat. Se mai lasa la cald aproximativ 30 minute. Se bate un ou si se ung cozonacii cu pensula.

Se coc la foc potrivit aproximativ 45 de minute (pana trec testul cu scobitoarea). Se mai lasa in tava 5-10 minute, apoi se scot si se acopera cu un prosop (daca se lasa in tava se cruzesc).

Cozonaci cu nucaCozonac cu nucaCozonac cu nuca

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s