Cozonaci

Ingrediente (pentru 2 cozonaci):

Aluat:

  • 1 kg faina
  • 50 gr drojdie (eu am folosit Budafok galbena, cumparata de la Metro)
  • 250 gr zahar
  • 500 ml lapte
  • 200 gr unt
  • 5 galbenusuri
  • 1lingurita rasa sare
  • arome: coaja rasa lamaie si portocala, esenta rom, esenta vanilie

Umplutura (de revizuit):

  • 2 albusuri
  • 2 linguri cacao
  • 200 gr nuca macinata
  • 4 linguri zahar
  • 100 gr stafide
  • esenta rom

Important: toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Faina se poate lasa cu o seara inainte pe calorifer.

Laptele se pune la incalzit – se adauga zaharul si vanilia si se amesteca bine.

Se pregateste maiaua – drojdia se amesteca cu 1-2 linguri de faina si 2-3 linguri de lapte caldut. Amestecul se lasa la loc cald (pe calorifer de exemplu) 10-15 minute. Intre timp se topeste untul si se lasa un pic la racit.

Faina se cerne intr-un vas mai mare. Separat galbenusurile se freaca cu sare si coaja de lamaie/portocale. Peste faina cernuta se pune maiaua, laptele si galbenusurile. Se framanta adaugandu-se treptat untul topit, pana cand aluatul incepe sa faca basicute.

CozonaciCozonaci

Aluatul se lasa apoi la crescut 1-2 ore, acoperit cu un prosop, la loc cald. Se da drumul la cuptor sa se incalzeasca.

Intre timp se prepara umplutura: albusurile se bat cu zaharul, apoi se adauga romul, cacaoa, stafidele si nuca.

Cozonaci

Aluatul crescut se imparte in doua pentru cei doi cozonaci. Se pune umplutura si se aseaza in tavi – se mai lasa la crescut 30 minute.

CozonaciCozonaci

Inainte de a se baga la cuptor, se ung cu un galbenus de ou frecat cu lapte.

Se tin la cuptor 40-45 minute.

Reteta originala aici.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s